Small quantity, high quality”
Domaine Mader er beliggende i den maleriske vinlandsby Hunawihr i hjertet af Alsace,
hvor den befæstede kirke står som det smukt bølgede landskabs ikoniske monument.
Domaine Mader har opnået noget nær kultstatus på relativ kort tid.
Det var blot i 1981, hvor sønnen Jérôme blev født,
at Jean-Luc og Anne Mader tog springet til selv at tage hånd om deres vine
– indtil da var familiens druer blevet solgt til det lokale kooperativ.
Fokus er på vinene Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir,
men også Muscat, Gewurtzraminer og Crémant d'Alsace er på programmet.
Produktionen er beskeden i volumen
– til gengæld er kvaliteten i den absolutte verdensklasse!
Uddannet som oenolog trådte Jérôme i 2005 ind i familieforetagendet.
I årene før gjorde han sig erfaringer med vindyrkningen andre steder på kloden
– i Sydafrika og under et længere ophold i New Zealand.
Far og søn omlagde sammen i 2007 vinbruget til økologisk drift,
med overbevisningen om at vin skabes i vingården og af en terroir,
hvor den geologiske mangfoldighed i Alsace kommer til fuldt udtryk i hver sort
– tro mod deres oprindelse.
Familien Mader ejer i dag 10,6 ha vinmarker,
heriblandt besiddelser i nogle af de mest renommerede grand cru-marker
– Rosacker i Hunawihr og Schlossberg i Kientzheim –
samt lieu-dits-markerne Muhlforst, Haguenau, Burgweg, Berg og Helfant.
Ejendommen er meget fragmenteret,
og 38 parceller ligger spredt over fire kommuner
– Hunawihr, Ribeauvillé, Riquewihr og Kientzheim.
Jérôme har sammen med sin kone Nelly nu helt overtaget driften af vinbruget.
Der bruges ikke kemikalier,
sygdomsbekæmpelse foretages med naturlige produkter,
og ukrudtsbekæmpelse sikres ved slåning og pløjning.
Høsten er naturligvis håndplukket, og presningen
foregår med hele druer,
ikke knuste, i en pneumatisk presse.
Fermentering sker i rustfri ståltanke eller i fade.
Efter en ren bundfældning starter gæringen af sig selv ved lav temperatur
og varer normalt i flere måneder.
Derefter lagres vinen på bærmen indtil de første filtreringer, som finder sted i foråret.
Bortset fra Gewurztraminer og de sjældne Vendanges Tardives er alle vine tørre.
To tredjedele af produktionen eksporteres.
Jérôme Mader er skånselsløs i arbejdet for kvalitet
– udbyttet holdes lavt, og kun de bedste druer anvendes for at frembringe det ypperste.
Domaine Mader er økologisk certificeret af Ecocert 2007.
|